Hoe zet je btw op je factuur?

Als je net bent begonnen als ondernemer, dan komt er natuurlijk veel op je af. Zo vraag je je ongetwijfeld af hoe jij de administratie moet doen. Een belangrijk aspect is het maken van facturen en de btw. Het is goed om daar de regels van te kennen, zodat je bij een eventuele controle niet tegen problemen aan gaat lopen. In dit artikel bespreken we alles over de btw op een factuur.

Wat is btw?

Btw is een afkorting van Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een vorm van belasting die veel landen hanteren, naast de inkomstenbelasting. Men spreekt ook wel over Omzetbelasting. Het is een percentage van het bedrag dat toegevoegd wordt aan de reguliere prijs op producten en diensten. Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor het afdragen van deze belasting. Je int het als het ware voor de belastingdienst.

Een voordeel van het btw-systeem is dat jij als ondernemer zelf de btw terug kunt krijgen van de aankopen die je doet. Ondernemers die btw afdragen, betalen zelf netto dus geen btw over producten die ze aanschaffen voor hun bedrijf. Consumenten en btw-vrijgestelden betalen de btw uiteraard wel.

Hoe draag je btw af aan de belastingdienst?

De btw die je int, dien je op te geven aan de belastingdienst. Dit doe je door om de zoveel tijd btw-aangiftes te doen. Heb je een kleine onderneming, dan is het soms mogelijk om één keer per jaar aangifte te doen. Maar de meeste ondernemers doen dit eens per kwartaal. Heb je echter een grote onderneming, dan kan de Belastingdienst vragen om een maandelijkse aangifte.

In je btw-aangifte geef je per tariefklasse aan hoeveel omzet je hebt gemaakt en welk btw-bedrag je hebt geïnd. De btw die jij hebt betaald aan inkopen, kun je op dezelfde aangifte er overigens gelijk weer aftrekken (voorbelasting). Het kan dus ook voorkomen, zeker in het begin als starter, dat je meer terugkrijgt dan je moet betalen. Dit omdat je dan veel inkopen aan het doen bent om je bedrijf op te starten.

 

Bereken de btw

Vul een bedrag in en kies een BTW-tarief.

 
 
 

Welke btw-tarieven zijn er?

Als het gaat om de omzetbelasting in Nederland, dan zijn er drie verschillende tarieven. Te weten: 0%, 9% en 21%. Het btw-tarief kan in de toekomst ook weer gaan veranderen, zoals in het verleden ook gebeurd is. In feite wordt de volgende stellingregel gehanteerd als het gaat om het btw-tarief: het is vrijwel altijd 21%, tenzij er sprake is van een uitzondering op een product of dienst.

Er zijn producten die zijn belast met slechts 9%. Het gaat dan bijvoorbeeld om voedingsmiddelen, boeken, water en zo zijn er nog meer uitzonderingen. Qua diensten kun je dan denken aan een kapper, personenvervoer en culturele zaken.

Dan zijn er ook nog bepaalde diensten en producten die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Daarbij kun je dan denken aan het onderwijs. Als je als ZZP'er in het onderwijs gaat werken, hoef je in de regel geen btw te betalen. Qua goederen kun je denken aan visvangst. Het is belangrijk om te weten in welke tarieven jouw diensten of producten vallen. Voor meer informatie daarover kun je op de website van de Belastingdienst kijken.

Wat is een btw-nummer?

Een btw-nummer is een uniek nummer dat je onderneming krijgt. Dit nummer dien je op al je facturen te zetten. Het is een identificatienummer van jouw onderneming naar andere bedrijven toe. En daarnaast wordt het ook gebruikt voor de correspondentie tussen jou en de Belastingdienst.

Hoe zet je btw op je factuur?

Het is altijd verplicht het afzonderlijk op je factuur te zetten. Je zet dus het bedrag exclusief de btw op je factuur. Vervolgens zet je het specifieke bedrag van de btw ook op je factuur. Dit is wettelijk verplicht, en ook overzichtelijk voor jezelf. Zet het daarom zo duidelijk mogelijk neer en geef ook aan wanneer er sprake is van een vrijstelling of 0%-tarief. Ook dat is namelijk verplicht.

De eisen aan facturen

Wanneer jij gaat factureren is het belangrijk dat jij ook voldoet aan alle andere factuureisen. De wettelijke vereisten kun je hier terugvinden. Zo weet jij precies waar je op moet letten; als facturen niet aan de eisen voldoen, bestaat er een kans op een boete. Ook kan het zijn dat het btw-bedrag dan niet als voorbelasting kan worden afgetrokken door je klant.

Uitzonderingen

In een aantal uitzonderingsgevallen breng je geen btw in rekening bij je klanten. Dit gebeurt wanneer je een kleine onderneming hebt en vrijstelling hebt gekregen vanwege de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Of wanneer je de btw verlegd, bijvoorbeeld omdat je zaken doet met het buitenland.

 

Maak een voorbeeld factuur

Download voorbeeld (PDF)

Algemeen




Zelf een factuur maken?

Wil je eenvoudig een factuur maken voor één van jouw klanten?

Ontdek wat er allemaal kan met de Factuurgenerator.

 

30 dagen toegang, 5 facturen gratis, geen verplichtingen

Layout


Lees meer


Aan welke eisen moet een factuur voldoen in 2024?

Vanuit de belastingdienst zijn er een aantal eisen voor facturen van bedrijven binnen Nederland.

BTW verleggen op je factuur? Zo doe je dat

Hoe stel je een factuur op waarbij de btw is verlegd? Bekijk een voorbeeld factuur naar een klant in het buitenland.

Hoe factureer je volgens de Kleineondernemersregeling (2024)?

Hoe stel je een factuur op met btw vrijstelling?

Ingewikkeld?

De Factuurgenerator helpt je stap voor stap bij het maken van een factuur met btw. Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend

Dit formulier gebruikt Google reCAPTCHA (privacy, voorwaarden).