BTW verleggen op je factuur? Zo doe je dat

Als je ZZP'er bent, kun je te maken krijgen met het verleggen van btw. Bijvoorbeeld als je zaken doet met ondernemers in het buitenland. Het kan voorkomen dat de btw naar jou verlegd wordt. En soms moet je het ook zelf verleggen. In dit artikel leggen we je alles uit over dit onderwerp.

Als ZZP'er ben je voor de belastingdienst verplicht om een boekhouding bij te houden. Wanneer je een dienst of een product levert aan een van jouw klanten, dan breng je niet alleen het factuurbedrag in rekening, maar ook de btw. Dit btw-bedrag draag je af aan de belastingdienst. In een aantal gevallen zet je geen btw op je factuur.

Wat is btw verleggen?

Je bent verplicht als ondernemer om omzetbelasting (oftewel btw) af te dragen aan de belastingdienst. De belasting die klanten aan jou betalen voor het afnemen van jouw producten of diensten draag jij vervolgens weer af. En als je een rekening moet betalen inclusief btw, dan draag je dus indirect weer omzetbelasting af via je leverancier.

Bij btw verleggen is er sprake van een uitzondering. In dat geval wordt de verplichting om omzetbelasting af te dragen verlegd van de leverancier naar de afnemer. Als je btw verlegt, dan dient jouw klant dus zelf btw af te dragen over de geleverde goederen of diensten.

Voorbeeld factuur btw verlegd

Download sjabloon factuur

Btw verlegd

Btw verleggen op je factuur

Voldoet je levering aan alle voorwaarden om btw te kunnen verleggen?

  • Reken op je factuur met 0% btw in plaats van 9% of 21%
  • Vermeld de tekst 'btw verlegd' op je factuur
  • Zet het btw-identificatienummer van je klant op de factuur.
  • Controleer of dit identificatienummer geldig is.
  • Verwerk de factuur op de juiste manier in je btw-aangifte. Doe ook opgaaf van intracommunautaire prestaties.

Wanneer moet je btw verleggen naar je klant?

Er zijn verschillende redenen om de btw te verleggen. Dit is voornamelijk het geval als je iets levert aan een ondernemer in het buitenland (binnen de EU). Als deze ondernemer in het bezit is van een geldig btw-identificatienummer kan je meestal de verleggingsregeling toepassen. Daarnaast zijn er ook andere situaties waarbij je dit zult moeten doen. Bijvoorbeeld als je personeel uitleent in de sectoren bouw, scheepsbouw, schoonmaak of hoveniers. Of als je te maken hebt met bepaalde goederen, zoals afval en oude materialen. Raadpleeg voor meer informatie hierover de website van de belastingdienst.

Wat vermeld je op de factuur wanneer de btw verlegd is?

Wanneer je een btw-verlegde factuur stuurt, breng je geen omzetbelasting in rekening. Op de factuur vermeld je dan dat het is verlegd en je rekent met een btw-percentage van 0%. Het is belangrijk dat het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur vermeld staat en dat dit een geldig nummer is. De verleggingsregeling gaat over het totale factuurbedrag. Dit hoeven dus niet alleen de geleverde diensten te zijn, reiskosten kunnen hierin ook meegenomen worden.

Voorbeeld factuur btw verlegd

In onderstaand voorbeeld zie je twee facturen: bij de eerste is btw verlegd. Bij de tweede is het gewoon in rekening gebracht. Let erop dat op het btw-nummer van de klant vermeld is. En de tekst 'btw verlegd' zichtbaar is bij de totaaltelling.

Een factuur naar het buitenland versturen

Wanneer je klant ondernemer is en in een ander EU-land gevestigd is, kun je de btw meestal wel verleggen. Om naheffingen te voorkomen, dien je dan wel het btw-nummer van je klant te controleren op de VIES-website van de EU.

Als je een factuur stuurt naar een klant buiten de EU, heb je te maken met btw-regels in het andere land en in Nederland. In dat geval dien je goed na te gaan aan welke btw-regels klant en leverancier moeten voldoen, voordat je de btw eventueel kunt gaan verleggen.

Informeer bij twijfel bij je boekhouder of bij de belastingdienst.

 

Maak een voorbeeld btw-verlegde factuur

Download voorbeeld (PDF)

Algemeen




Zelf een factuur maken?

Wil je een BTW verlegde factuur maken voor je eigen klant?

Ontdek wat er allemaal kan met de Factuurgenerator.

 

30 dagen toegang, 5 facturen gratis, geen verplichtingen

Layout


Btw verleggen en aangifte doen bij de Belastingdienst

Bij je btw-aangifte dien je rekening te houden met de verleggingsregeling.

  • Hebben leveranciers omzetbelasting naar jou moeten verleggen? Dan tel je al deze facturen bij elkaar op en vul je het bedrag in bij 'Verleggingsregelingen binnenland' (voor Nederlandse leveranciers) of 'Prestaties uit het buitenland aan u verricht' (voor buitenlandse leveranciers).
  • Heb jij omzetbelasting moeten verleggen naar klanten in het buitenland? Dan kun je dit invullen bij 'Prestaties naar of in het buitenland'. Ook dien je dan een opgaaf 'Intracommunautaire Prestaties' (ICP) naast je btw-aangifte in te vullen.
  • Heb jij om een andere reden omzetbelasting verlegd naar een Nederlandse klant? Dan vul je dit bedrag in bij 'Prestaties binnenland'.

Externe links

Lees meer


Hoe maak je een factuur voor een klant in het buitenland?

Een factuur voor een klant in het buitenland opstellen? Probeer het zelf

Hoe zet je btw op je factuur?

Een factuur met btw opstellen? Probeer het zelf

Aan welke eisen moet een factuur voldoen in 2024?

Vanuit de belastingdienst zijn er een aantal eisen voor facturen van bedrijven binnen Nederland.

Ingewikkeld?

De Factuurgenerator helpt je stap voor stap bij het maken van een BTW-verlegde factuur. Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend

Dit formulier gebruikt Google reCAPTCHA (privacy, voorwaarden).