Je eigen klusbedrijf starten? Hierop moet je allemaal letten

Ben je wel handig en heb je veel klussen in no-time geklaard? Dan is een eigen klusbedrijf starten misschien wel iets voor jou. In plaats van alleen maar klusjes voor jezelf en vrienden uit te voeren, kan je ook het brede publiek laten meegenieten van je kunnen. En je verdient er zelf nog een aardige cent mee. Door de tekorten aan degelijk personeel in de sector zul je niet gauw zonder werk komen te zitten.

In dit artikel bekijken we wat er allemaal bij komt kijken. En we vertellen je hoe je je administratie doet en hoe je een factuur voor je klusbedrijf maakt.

De voorbereiding

Op het vlak van de werkzaamheden ben je vast en zeker al helemaal klaar om de sprong te wagen.

Het maken van voldoende reclame zal, zeker in de beginfase, van noodzakelijk belang zijn. De mensen moeten immers de weg naar jouw bedrijf zien te vinden. Flyers, een website, het gebruik van social media enzovoort zullen je daar allemaal bij helpen. Ook laten veel starters een logo ontwerpen. Deze kan op je website, het briefpapier en de factuur van je klusbedrijf worden geplaatst.

Op wettelijk en fiscaal terrein zul je moeten zorgen voor een zakelijke bankrekening. Hierop kunnen je klanten betalen. En je kunt er zelf beroepsmatige betalingen mee doen. Eveneens dien je je bedrijf te laten registeren bij de Kamer van Koophandel. 

Misschen bezit je al heel wat gereedschap, maar je moet als professional wel over degelijk materiaal beschikken. Zet in een lijstje wat je voor de opstart zeker nodig hebt en wat dit gaat kosten. Zo weet je onmiddellijk of je op zoek moet gaan naar financiering.

Niet verplicht, maar wel een goed idee is het opmaken van een ondernemingsplan. Dit helpt je om geen zaken over het hoofd te zien. Ook kun je daarmee kosten en opbrengsten in beeld brengen.

Boekhouding en administratie

Misschien is het niet helemaal je ding, maar ook het bijhouden van een correcte boekhouding en administratie hoort bij het ondernemerschap. Aan de ene kant wil je graag dat je klanten je betalen. Aan de andere kant wil de belastingdienst graag inzicht in je financiële situatie. Hiervoor zul je facturen moeten opmaken en bij de klant leveren, zul je een boekhouding moeten bijhouden en zul je periodiek fiscale aangiftes moeten indienen.

Omdat boekhouding en administratie vaak ingewikkeld in elkaar zitten, overweeg je misschien dit uit te besteden aan een professionele boekhouder. Deze kan dit van je overnemen en zorgt ervoor dat het correct en volgens de wettelijke bepalingen verloopt. Dit geeft jou ook het voordeel dat je meer tijd overhoudt voor waar je echt goed in bent: het uitvoeren van klussen.

Hoe zet je een factuur voor je klusbedrijf op?

Een factuur van je klusbedrijf zal er vaak ongeveer hetzelfde uitzien, of je nu stukadoor, hovenier of timmerman bent. Er staan enkele vastgelegde gegevens op, zoals je vestigingsadres, je btw- en kvk-nummer, de gegevens van je klant en je eigen contactgegevens. Ook bevat je factuur de details van de geleverde diensten en de bijbehorende prijs.

Wees hier duidelijk en overzichtelijk in, zodat je klant direct weet hoeveel hij voor wat betaalt. Zo kan er later geen discussie over ontstaan. Op de geleverde diensten zul je ook btw moeten berekenen. Deze dient apart vermeld te staan op je factuur en zal gebruikt worden voor je btw-aangifte.

Niet onbelangrijk om te vermelden zijn ook de betalingsvoorwaarden: namelijk je rekeningnummer, het factuurnummer en de uiterste datum van betaling. Dit geeft jou iets in handen als je klant niet of te laat zou betalen.

Wanneer je factuur helemaal af is, is het tijd om die naar je klant te sturen. De manier waarop je dit doet, kies je eigenlijk zelf. Je kan deze per post opsturen, doormailen, persoonlijk aan de klant bezorgen enzovoort.

In het geval je klant niet betaald heeft binnen de gestelde termijn, doe je er goed aan de herinnering per post en aangetekend te versturen. Zo heb je een wettelijk bewijs.

 

Maak een voorbeeld factuur

Download voorbeeld (PDF)

Algemeen




Zelf een factuur maken?

Wil je eenvoudig een factuur maken voor één van jouw klanten?

Ontdek wat er allemaal kan met de Factuurgenerator.

 

30 dagen toegang, 5 facturen gratis, geen verplichtingen

Layout


Je eigen klusbedrijf starten?

Met een goede instelling, de bereidheid hard te werken en de inzet van professionals om je heen, is het een mooie toekomst die voor je ligt. Laat je niet ontmoedigen door wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er moeilijker uit dan het in werkelijkheid is en je zult er later gegarandeerd de vruchten van plukken. Veel succes alvast met je nieuwe zaak!

Eenvoudig facturen maken?

De Factuurgenerator helpt je stap voor stap bij het maken van een factuur voor je klusbedrijf. Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend
  • Eenvoudig facturen maken
  • PDF factuur in 2 minuten
  • SSL beveiliging

Dit formulier gebruikt Google reCAPTCHA (privacy, voorwaarden).

Lees meer


Hoe factureer je volgens de Kleineondernemersregeling (2025)?

Hoe stel je een factuur op met btw vrijstelling?

Aan welke eisen moet een factuur voldoen in 2025?

Vanuit de belastingdienst zijn er een aantal eisen voor facturen van bedrijven binnen Nederland.